Το email marketing αποτελεί διαχρονικά μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους του διαδικτυακού marketing.
Το email marketing (μάρκετινγκ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) είναι ένας πολύ καλός τρόπος να συνδεθείτε και να διατηρήσετε επαφή με τους πελάτες σας.
Από τη δημιουργία μίας λίστας επαφών έως την εκμάθηση σύνταξης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ξεχωρίζουν, αυτό το θέμα θα σας μάθει τα βασικά στοιχεία των αποτελεσματικών καμπανιών email marketing.
Όπως και σε κάθε εργαλείο μάρκετινγκ, έτσι και το πρώτο βήμα στο email μάρκετινγκ θα πρέπει να είναι ο ορισμός των στόχων.
Για ποιο λόγο δηλαδή θέλετε να το χρησιμοποιήσετε;
Για να προβάλλετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας και να προσελκύσετε περισσότερους επισκέπτες; Ή μήπως σκέφτεστε κάποια προωθητική ενέργεια, όπως για παράδειγμα να μοιράσετε ένα κουπόνι που θα οδηγήσει σε τουλάχιστον 10 πωλήσεις;
Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι σας, ξεκινήστε τη λίστα με άτομα που έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για όσα προσφέρετε. Και το μόνο που χρειάζεται είναι να αποκτήσετε τα email τους. Πώς?Ένας τρόπος είναι απλά να τους τα ζητήσετε.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε μία εταιρία που διοργανώνει εκδρομές. Ζητήστε από τους πελάτες που συμμετέχουν στις εκδρομές σας να σας δώσουν το email τους για να τους στέλνετε εκπτώσεις και ειδικές προσφορές. Αν έχετε site, φτιάξτε μια φόρμα και παροτρύνετε τους επισκέπτες να εγγράφονται ηλεκτρονικά.
Λάβετε υπόψη ότι οι χρήστες πρέπει να σας δώσουν άδεια για να τους στέλνετε εμπορικά email καθώς η νομοθεσία πολλών χωρών απαιτεί τη συναίνεση τους.
Ωραία. Έχετε αρχίσει να δημιουργείτε μια λίστα ατόμων που επιθυμούν να λαμβάνουν τα email σας. Τώρα, ας σκεφτούμε τους τρόπους με τους οποίους το email μάρκετινγκ μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτούς τους στόχους.
Κατ’αρχάς μην κουράζετε τους πελάτες με ένα μεγάλο email και μη στέλνετε πολλά διαδοχικά μηνύματα. Αρχίστε πάντα με ένα φιλικό “γεια σας” και μια σύντομη εισαγωγή. Στη συνέχεια, συμπεριλάβετε λίγες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρησή σας και τις υπηρεσίες σας, δηλαδή τις εκδρομές που διοργανώνετε. Σε αυτό το σημείο, μπορείτε αν θέλετε να τους κάνετε μία ή δύο ερωτήσεις για να μάθετε τι είναι αυτό που τους ενδιαφέρει.
Όταν θα έχετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες σας θα μπορείτε να στέλνετε ειδικές προσφορές ή περιεχόμενο που τους ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι μια ομάδα πελατών σας πήγε εκδρομή στα Μετέωρα τότε μπορείτε να τους στείλετε πληροφορίες για εκδρομές σε άλλους θρησκευτικούς προορισμούς όπως η Τήνος ή η Πάτμος.
Και γιατί όχι, στείλτε τους και μια προσφορά για έκπτωση 20%.
Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζετε πώς οι πελάτες σας προτιμούν να λαμβάνουν τα νέα σας.
Για παράδειγμα, θέλουν να λαμβάνουν email από εσάς σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση; Καταγράψτε όσα μάθετε στη βάση δεδομένων των επαφών για να φτιάξετε το αρχείο που θα σας χρησιμεύσει για μελλοντικές καμπάνιες.
Τέλος, ζητήστε μέσω email σχόλια για την εμπειρία τους. Απλά εφόσον το κάνετε αυτό, πρέπει να είστε έτοιμοι να τους απαντήσετε άμεσα.
Γνωρίζοντας τι πήγε καλά και τι όχι, μπορείτε να προσφέρετε λύσεις σε κάποιο πρόβλημα που προέκυψε ή απλώς να τους ευχαριστήσετε. Αυτό είναι όλο. Το email μάρκετινγκ είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτύξετε σχέσεις με υπάρχοντες και μελλοντικούς πελάτες.
Βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των υπηρεσιών email marketing
Οι υπηρεσίες email μάρκετινγκ έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.
Το πρώτο είναι μια βάση δεδομένων με επαφές, στην οποία αποθηκεύονται τα στοιχεία των πελατών σας. Τα περισσότερα προγράμματα σας δίνουν τη δυνατότητα πέραν του email να συμπεριλάβετε πρόσθετα στοιχεία, όπως το όνομα, την ταχυδρομική διεύθυνση και άλλες πληροφορίες.
Στη συνέχεια, θέλετε να δώσετε τη δυνατότητα στους χρήστες να εγγράφονται αλλά και να καταργούν την εγγραφή τους μόνοι τους. Για αυτό υπάρχει μια ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής, την οποία μπορείτε να προσθέσετε στο site σας, αντιγράφοντας ένα μικρό τμήμα κώδικα. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες μπορούν να υποβάλουν αυτήν τη φόρμα για να εγγραφούν και να λαμβάνουν τα email σας. Ακολούθως, αυτά τα δεδομένα μεταφέρονται αυτόματα στη βάση δεδομένων των επαφών σας.
Αν έχετε πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να τους ταξινομήσετε σε λίστες. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι εργάζεστε σε ένα γραφείο που διοργανώνει εκδρομές. Αν γνωρίζετε ότι μια ομάδα πελατών ενδιαφέρεται για εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, μπορείτε να τους ομαδοποιήσετε σε μια λίστα “Αρχαιολογικοί χώροι” και να τους στέλνετε προσφορές για αντίστοιχες εκδρομές. Ενώ πελάτες που ενδιαφέρονται για εκδρομές σε city break προορισμούς θα είναι στη λίστα “City-Break” και θα λαμβάνουν διαφορετικές προσφορές. Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε για τους πελάτες σας, τόσο πιο στοχευμένα μπορούν να είναι τα email σας.
Καθώς μαθαίνετε τη συμπεριφορά και τις προτιμήσεις των πελατών σας, μπορείτε στη συνέχεια να στέλνετε συγκεκριμένα μηνύματα, με εξατομικευμένο περιεχόμενο σε διαφορετικά άτομα της βάσης των δεδομένων σας.
ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google
Photo by Simone Pellegrini on Unsplash