Content Marketing (Μέρος Β’)

τι ειναι το content marketing

Προωθώντας περιεχόμενο στο διαδίκτυο

Γνωρίζατε ότι κάποιοι bloggers συνιστούν να αφιερώνετε για την προώθηση του περιεχομένου σας, τον ίδιο χρόνο που αφιερώνετε για να το γράψετε;
Κατανοώντας πώς το κοινό του “καταναλώνει” περιεχόμενο θα τον βοηθήσει να σχεδιάσει μία σωστή στρατηγική.

Πριν ξεκινήσετε να σχεδιάζετε την προώθηση του περιεχομένου σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα διαθέσιμα κανάλια. Ο διαχωρισμός των καναλιών στις κατηγορίες “Ιδιόκτητα”, “Κερδισμένα” και “Πληρωμένα” είναι μία καλή αρχή.
Για τον Νίκο, ιδιόκτητα είναι τα κανάλια που διαχειρίζεται ο ίδιος, όπως το site, το blog και τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ξεκινώντας να προωθείτε το περιεχόμενό σας μέσω των ιδιόκτητων καναλιών σας, αποτελεί συνήθως μία ευέλικτη και οικονομική επιλογή.

Ως κερδισμένο κανάλι αναφέρεται οποιοδήποτε τρίτο μέρος αναπαράγει το υλικό σας, όπως π.χ. ένας ζωόφιλος blogger που κοινοποιεί το περιεχόμενο του Νίκου.
Τα κερδισμένα κανάλια μπορούν να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στο περιεχόμενο σας και να του προσδώσουν αξιοπιστία.

Τέλος, ως πληρωμένα κανάλια εννοούμε όποιες ενέργειες προώθησης πληρώνετε.
Με αυτά μπορείτε να στοχεύσετε τις καμπάνιες σας σε συγκεκριμένο κοινό, βάσει των στόχων και των χρημάτων που διαθέτετε.

Ο Νίκος θα μπορούσε να επενδύσει στη διαφήμιση του άρθρου του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να έτσι πλησιάσει περισσότερους πιθανούς
αναγνώστες που συχνάζουν σε αυτά τα κανάλια.

Όταν αποφασίσετε σε ποια κανάλια θα προωθήσετε το περιεχόμενό σας, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φτιάξετε ένα ημερολόγιο περιεχομένου.

Το ημερολόγιο περιεχομένου είναι ένα αναλυτικό χρονολόγιο που οργανώνει τις δραστηριότητες σας.

Οργανώνοντας με σαφήνεια τι θα δημοσιευτεί και πότε, θα σας βοηθήσει να προετοιμάζετε το περιεχόμενό σας αποτελεσματικά και τακτικά, ενώ ταυτόχρονα όλοι όσοι δουλεύουν μαζί σας θα γνωρίζουν το ακριβές πλάνο που πρέπει να ακολουθήσουν.

Στη συνέχεια, μερικές συμβουλές για τη δημιουργία του δικού σας ημερολογίου περιεχομένου:

 

Κάντε το εφικτό. Το ημερολόγιο περιεχομένου πρέπει να έχει ρεαλιστικές προθεσμίες.
Αν το ημερολόγιο δεν είναι εφικτό, θα βγείτε εκτός προγράμματος και το περιεχόμενό σας δεν θα αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Σημειώστε τις σημαντικές ημερομηνίες. Οι αργίες και οι διάφορες γιορτές είναι καλές ευκαιρίες για δημοσίευση εποχιακού περιεχομένου.

Συνδυάστε διαφορετικά κανάλια.

Σκεφτείτε πώς μπορείτε να συνδυάσετε διάφορα κανάλια μαζί όπως π.χ. blog και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσετε την καμπάνια περιεχομένου σας.

Μην ξεχνάτε το κοινό σας.

Ορίστε με σαφήνεια το κοινό, σε κάθε στάδιο του ημερολογίου. Αν μιλάτε σε διάφορες κατηγορίες κοινού, ορίστε σε ποια συγκεκριμένη στοχεύετε.

Εξερευνήστε τα online εργαλεία.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν ή επί πληρωμή εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε ημερολόγιο, να ανεβάσετε περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να δουλέψετε το περιεχόμενο σε συνεργασία με την ομάδα σας.
Αυτά τα εργαλεία μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρόνο, αυτοματοποιώντας κάποιες διαδικασίες κατά τη δημιουργία και διανομή του περιεχομένου σας.

Ανακεφαλαίωση:

Η Λυδία είναι μια φοιτήτρια διοίκησης επιχειρήσεων που, ως καλοκαιρινή απασχόληση, εργάζεται στο τμήμα μάρκετινγκ ενός ξενοδοχείου. Είναι υπεύθυνη για τη
δημιουργία και την προώθηση περιεχομένου στα διαδικτυακά κανάλια του ξενοδοχείου.
Τι θα πρέπει να κάνει και με ποια σειρά; Η Λυδία πρέπει πρώτα να σκεφτεί το κανάλι, το θέμα και τις ανάγκες του κοινού, προτού προχωρήσει με τη δημιουργία, δημοσίευση και προώθηση του περιεχομένου.
01 Να εξετάσει όλα τα διαθέσιμα κανάλια
02 Να αποφασίσει τι είδους περιεχόμενο θα δημιουργήσει και πότε
03 Να δημιουργήσει περιεχόμενο
04 Να δημοσιέυσει περιεχόμενο
05 Να προωθήσει περιεχόμενο
Την επόμενη φορά που θα δημιουργήσετε περιεχόμενο, δοκιμάστε να το διανείμετε μέσω διαφορετικών καναλιών. Για παράδειγμα, δημιουργήστε ένα blog στον ιστότοπό σας και προωθήστε το μέσω διαφορετικών πλατφορμών μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Καταγράψτε τα ευρήματά σας, για να διαμορφώσετε τη στρατηγική μάρκετινγκ περιεχομένου στο μέλλον. Τα διαφορετικά είδη κοινού χρησιμοποιούν διαφορετικές πλατφόρμες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Δείτε τι λειτουργεί για το κοινό σας.

Μετρώντας την επιτυχία στο marketing

.Όσο δελεαστικό κι αν είναι να αφοσιώνεστε στη δημιουργία συναρπαστικού περιεχομένου, είναι σημαντικό να σταματάτε ανά διαστήματα και να ελέγχετε τους στόχους σας. Έτσι, θα είστε σίγουροι ότι ο χρόνος που αφιερώνετε για το περιεχόμενο πραγματικά αξίζει.

Είτε έχετε στόχο να αυξήσετε τις πωλήσεις είτε να κάνετε γνωστή την επιχείρησή σας, αν δεν παρακολουθείτε την πρόοδό σας σε σχέση με τους στόχους σας, δεν θα μπορείτε να ξέρετε αν όσα κάνετε έχουν αποτέλεσμα.

Για αρχή, προσδιορίστε τους στόχους σας και βεβαιωθείτε ότι είναι εύκολο να τους παρακολουθείτε και να τους μετράτε. Για παράδειγμα, μπορεί για αυτό το τρίμηνο να θέλετε να αυξήσετε τους συνδρομητές του καναλιού σας YouTube κατά 200 άτομα ή να βλέπουν τη σελίδα του blog σας 10% περισσότερα άτομα κάθε μήνα. Αφού προσδιορίσετε τους στόχους του περιεχομένου σας, θα είναι ευκολότερο να παρακολουθήσετε βήμα-βήμα όσα θέλετε να πετύχετε.

Τώρα, ας ορίσουμε μερικές μετρήσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη στρατηγική περιεχομένου σας. Σκεφτείτε δημογραφικά στοιχεία, όπως πού βρίσκονται οι επισκέπτες σας, την ηλικία και το φύλο τους, πόσο χρόνο αφιερώνουν σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα και τί αναζητούν, όταν βρίσκονται στο site σας.

Δείτε ένα παράδειγμα για το πώς αντλούμε πληροφορίες από τις μετρήσεις που έχουμε συγκεντρώσει: Η ομάδα της Dog Diner δημοσίευσε δύο άρθρα στο blog της: ένα για τα συστατικά των σκυλοτροφών και ένα για τις βόλτες των σκύλων. Ο Google Analytics λογαριασμός τούς αποκάλυψε ότι η πρώτη ανάρτηση είχε 200 προβολές με τους χρήστες να αφιερώνουν κατά μέσο όρο 30 δευτερόλεπτα στη σελίδα. Από την άλλη, η ανάρτηση για τις βόλτες σκύλων είχε 1000 προβολές με τους χρήστες να αφιερώνουν κατά μέσο όρο 1,5 λεπτό στη σελίδα. Από αυτά τα δεδομένα, η Dog Diner διαπιστώνει ότι οι αναρτήσεις σχετικά με βόλτες σκύλων είναι πιο δημοφιλείς στο κοινό της και ότι μπορεί να επικεντρωθεί σε αυτό το θέμα στο μελλοντικό της περιεχόμενο.

Τα Analytics μπορούν, επίσης, να δείξουν από πού προέρχονται οι αναγνώστες, π.χ. από τα social media ή από κάποια μηχανή αναζήτησης και πόσοι από αυτούς πραγματοποίησαν κάποια αγορά, αφού διάβασαν το άρθρο στο blog. Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, μπορούν στην πορεία να κάνουν πιο συγκεκριμένη τη στρατηγική περιεχομένου τους, έτσι ώστε να φτάσουν τους επιχειρηματικούς τους στόχους.

“Λέγομαι Dietmar Beyer και είμαι συνιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Kafrika, Africa’s finest coffee. Όταν χρησιμοποιούμε μάρκετινγκ περιεχομένου, βλέπουμε την επίδραση που έχει. Τη βλέπουμε από τα άτομα που έρχονται οργανικά στο site μας ή από τα άτομα στα οποία γράφουμε και είναι πραγματικά πολύ αποτελεσματικό! Επικοινωνούμε, ας πούμε, με πελάτες που είχαν καιρό να κάνουν αγορές και μπορούμε να παρακολουθούμε ποιος διαβάζει το μήνυμα, ποιος το ανοίγει και με το Google Analytics ποιος επισκέπτεται το site μας ή κάνει αγορές. Όταν κάποια φορά τοποθετήσαμε το περιεχόμενό μας αλλού, σε ένα site που δεν είχε σχέση με τον καφέ, ένα site ραδιοφωνικού σταθμού, μπορούσαμε να δούμε ποιοι επισκέπτες αυτού του site έρχονταν στο δικό μας και πραγματοποιούσαν αγορές. Μελετάμε με ποια κοινά αλληλεπιδρούμε περισσότερο. Γι’ αυτόν τον λόγο, γίναμε χορηγοί σε ένα τουρνουά γκολφ και δώσαμε ένα κουπόνι σε κάθε συμμετέχοντα. Είχε μεγάλη επιτυχία κι αυτό, τελικά είναι το ποιο ευχάριστο: Να μιλάς απευθείας με το κοινό-στόχο σου.”

Πρόσθετοι Σύνδεσμοι:

Google Analytics
Google Data Studio

Ανοίξτε τη λειτουργία analytics σε μία από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εξετάστε ποιες αναρτήσεις ήταν οι πιο επιτυχημένες, ανατρέχοντας σε μετρήσεις όπως: 1. Προβολές 2. Αφοσίωση (Επισημάνσεις “Μου αρέσει” ή σχόλια) 3. Κοινοποιήσεις Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτά τα δεδομένα για να εξαγάγετε γενικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ποιότητα των δραστηριοτήτων σας στο μέλλον. Ποιες αναρτήσεις είχαν την καλύτερη απόδοση αυτόν το μήνα; Αναλύστε τις για να κατανοήσετε γιατί μπορεί να συνέβη αυτό.

 

Τι είναι το content marketing? (ΜΕΡΟΣ Α΄)

ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google

Photo by Beeing on Unsplash