Τι είναι το content marketing?

τι ειναι το content marketing

Το content marketing είναι η δημιουργία και κοινοποίηση online υλικού, όπως π.χ. βίντεο, blogs και posts στα social media. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε τραβώντας την προσοχή του κοινού να προσελκύει το ενδιαφέρον του για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας εταιρείας.

Μπορεί, να συμβάλλει στις πωλήσεις, οδηγώντας περισσότερους επισκέπτες στη σελίδα σας, αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα της μάρκας σας και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με το κοινό σας.

Το μάρκετινγκ περιεχομένου-content marketing βοηθά μία επιχείρηση να συνδεθεί με το κοινό στο οποίο απευθύνεται, ώστε οι πελάτες να βλέπουν την επιχείρηση ως μια μάρκα που θα ανταποκριθεί στις ανάγκες τους.

Με τόσες πολλές online επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να ξεχωρίζετε από το πλήθος. Το content marketing είναι ένας καλός τρόπος να προσελκύσετε την προσοχή του κοινού σας.

Ας πάμε όμως λίγο πίσω, την εποχή που δεν υπήρχε ίντερνετ και κυριαρχούσαν η τηλεόραση, ο Τύπος και το ραδιόφωνο. Η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των μαρκών και των πελατών δεν ήταν δυνατή και το κοινό λάμβανε διαφημιστικά μηνύματα, είτε τα ήθελε, είτε όχι. Σήμερα, οι άνθρωποι επιλέγουν πότε θα αλληλεπιιδράσουν με μία μάρκα ενώ το content marketing επιτρέπει στις επιχειρήσεις να συνδέονται με το κοινό τους όπως ποτέ άλλοτε.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μία επιχείρηση για περίπατο σκύλων και θέλετε μέσω του μάρκετινγκ περιεχομένου να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητά της και να φέρετε περισσότερο κόσμο στο site σας. Για να το πετύχετε, μπορείτε να δημοσιεύσετε στο blog του website σας ενδιαφέρον περιεχόμενο σχετικά με τους σκύλους και να το προωθήσετε στα social media της επιχείρησής σας, ώστε να το διαβάσουν περισσότεροι. Οι καλύτερες καμπάνιες περιεχομένου βασίζονται στην κατανόηση του κοινού για το οποίο γράφετε. Όσα περισσότερα γνωρίζετε για το κοινό σας και όσο μοιράζεστε το ίδιο πάθος και τις ίδιες αγωνίες, τόσο πιο εύκολα θα επικοινωνήσετε μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο.

Προσπαθήστε να καταλάβετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες σας και προσαρμόστε το περιεχόμενο σας σε αυτές τις ανάγκες.

Για τους πελάτες της επιχείρησης περιπάτου σκύλων, για παράδειγμα, δυσκολία μπορεί να είναι η έλλειψη χρόνου, η κακοκαιρία ή απλώς η επιθυμία να ευχαριστήσουν το κατοικίδιό τους.

Ας δούμε, τώρα, μερικές αποτελεσματικές πρακτικές content marketing. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στη δημιουργία μιας καμπάνιας που θα καταφέρει τρία πράγματα:

√ Να απαντά στις ερωτήσεις των πελατών,
√ Να τους προσφέρει κάτι χρήσιμο και
√ Να κρατά το ενδιαφέρον τους για περισσότερο υλικό.

Το content marketing είναι βασικό για τη διαδικτυακή στρατηγική μας. Μας βοηθά να αλληλεπιδρούμε με πελάτες, ώστε να ακούμε τις ανάγκες τους και να τους προτείνουμε ιδέες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας.

Τμηματοποίηση του κοινού

Η τμηματοποίηση περιλαμβάνει το διαχωρισμό του κοινού σας σε ομάδες με βάση το ποιοι είναι και τι τους αρέσει.

Αντί να χαλάτε χρόνο και χρήμα στοχεύοντας σε ένα μεγάλο εύρος κοινού, η τμηματοποίηση σας βοηθάει να βρείτε ποιες ομάδες ενδιαφέρονται περισσότερο για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Για παράδειγμα, φανταστείτε μία νέα επιχείρηση για περιπάτους σκύλων που αναπτύσσει τη στρατηγική περιεχομένου της.

Το πρώτο βήμα θα ήταν να χωρίσει τα πιθανά κοινά σε κατηγορίες και να δει ποιες θα ωφελούνταν από τις υπηρεσίες της: μία κατηγορία θα ήταν π.χ. οι πολυάσχολοι ιδιοκτήτες σκύλων που δεν προλαβαίνουν να τους βγάλουν βόλτα, μία άλλη, τα άτομα που θέλουν οι σκύλοι τους να
βρίσκονται με άλλα σκυλιά.

Το επόμενο βήμα θα ήταν η δημιουργία περιεχομένου που να απευθύνεται σε αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα.

Για να βρείτε πληροφορίες σχετικά με το τι ψάχνουν οι άνθρωποι online δοκιμάστε δωρεάν εργαλεία, όπως το Answer The Public και το Keyword Planner.Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε τα στατιστικά στοιχεία που παρέχουν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter για να πάρετε μία ιδέα των δημογραφικών και των συμπεριφορών του κοινού.

Πρόσθετοι Σύνδεσμοι:
Google Keyword Planner
Bing Keyword Research
Answer the Public

Επιλέγοντας σωστή μορφή για το περιεχόμενό σας

Το online περιεχόμενο μπορεί να λάβει πολλές διαφορετικές μορφές: από παρουσιάσεις και e-books έως infographics, εικόνες και βιντεοκλίπ.
Κάθε μία από αυτές τις διαφορετικές μορφές έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, είτε προορίζεται να εμπνεύσει, να εκπαιδεύσει ή να ψυχαγωγήσει.
Όποια μορφή κι αν επιλέξετε, ο σκοπός του περιεχομένου είναι πάντα ο ίδιος: να συνδεθείτε με ένα κοινό. Αυτό το κοινό, με τη σειρά του, θα αλληλεπιδράσει, θα μοιραστεί, θα μάθει και ίσως γίνει και πελάτης σας.

Δημοφιλείς μορφές περιεχομένου

Τα blogs συνήθως φιλοξενούνται ως υποενότητα σε ένα υπάρχον site και μπορεί να περιλαμβάνουν πρωτότυπο περιεχόμενο ή περιεχόμενο από συνεργάτες.
Γράφοντας ιδιαίτερα και ποιοτικά άρθρα στο blog σας μπορεί να αυξήσει τη δημοσιότητα και να σας προσφέρει ενδιαφέρον περιεχόμενο που θα μοιραστείτε και σε άλλα κανάλια όπως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα infographics είναι ενημερωτικά καθώς και ένας καλός τρόπος να μεταδώσετε γνώση, οπτικά. Λειτουργούν καλά στο online περιβάλλον, καθώς τραβούν την προσοχή και παρουσιάζουν περίπλοκο ή ασυνήθιστο περιεχόμενο με δημιουργικό τρόπο.

Τα e-books είναι, εύκολοι στην ανάγνωση, εκπαιδευτικοί οδηγοί πάνω σε συγκεκριμένο θέμα. Αυτή η μορφή παρέχει στους αναγνώστες χρήσιμο περιεχόμενο και θα σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε ως ειδικός στον τομέα σας.

Τα βίντεο μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από επιδείξεις προϊόντων έως οδηγίες χρήσης και συνεντεύξεις πελατών. Επιτρέπουν στις μάρκες να δημιουργούν ελκυστικό, ψυχαγωγικό και χρήσιμο περιεχόμενο που μπορεί κάποιος να δει γρήγορα και εύκολα.

Υπάρχουν πολλές άλλες μορφές περιεχομένου που μπορείτε να επιλέξετε, όπως δελτία τύπου, σεμινάρια, κριτικές και παρουσιάσεις καλών πρακτικών.
Το επιτυχημένο περιεχόμενο δεν χρειάζεται να γίνει viral ή να φτάσει σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Δημιουργήστε περιεχόμενο στα μέτρα του κοινού σας και σχεδιάστε το έτσι ώστε να ωθεί τους πελάτες προς έναν συγκεκριμένο στόχο ή δράση.

Αφιερώστε 20 λεπτά στο διαδίκτυο για να ερευνήσετε τις διαφορετικές μορφές εμφάνισης του μάρκετινγκ περιεχομένου. Τι παρατηρείτε; Ποιοι τύποι περιεχομένου δημιουργούν την περισσότερη αφοσίωση ή επισημάνσεις “Μου αρέσει” στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Δοκιμάστε να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους τύπους περιεχομένου για την επιχείρηση ή το προϊόν σας.

Πρόσθετοι Σύνδεσμοι

YouTube
The Content Strategist Blog

Πώς τα είδη online και offline κοινού διαφέρουν στον τρόπο ανάγνωσης περιεχομένου

Για να κερδίσετε την προσοχή του online κοινού, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τον τρόπο που γράφετε. Για παράδειγμα, ενώ η ανάγνωση ενός μακροσκελούς άρθρου σε μία εφημερίδα μπορεί να είναι απολαυστική, η ανάγνωση πολυσέλιδων άρθρων στο internet μπορεί να αποδειχτεί κουραστική.

Αυτό συμβαίνει επειδή ως online αναγνώστες κατακλυζόμαστε συνεχώς από πληροφορίες και η ανάγκη μας να κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα και να λάβουμε περιεχόμενο γρήγορα και αποτελεσματικά, έχει μειώσει τη διάρκεια της προσοχής μας.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ακολουθούν μερικές βέλτιστες πρακτικές για επιτυχημένη συγγραφή περιεχομένου:

Ξεκινήστε με μία δυνατή εισαγωγή που θα εξηγεί ξεκάθαρα στον αναγνώστη τι να περιμένει.
Άλλη μία χρήσιμη συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε μία παρότρυνση για δράση ή αλλιώς Call to action.

Επίσης, εργαλεία όπως το Answer the Public σας επιτρέπουν να πληκτρολογήσετε ένα συγκεκριμένο θέμα ή έναν όρο και να λάβετε μία λίστα με τις πιο συχνές αναζητήσεις που περιέχουν αυτές τις λέξεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε περιεχόμενο που ανταποκρίνεται στην πραγματική ζήτηση των χρηστών.

Άλλα εργαλεία που σας βοηθούν να καταλάβετε πόσο δημοφιλές είναι ένα θέμα είναι το Search Console, με το οποίο μπορείτε να δείτε ποιους όρους χρησιμοποιούν οι χρήστες για να βρουν το site σας αλλά και το Keyword Planner, που σας δείχνει πόσα άτομα αναζητούν έναν συγκεκριμένο όρο.

Ένα σαφές και αναγνωρίσιμο ύφος θα σας βοηθήσει να καθιερώσετε μία σταθερή σχέση με το κοινό σας και να ξεχωρίσετε από τους ανταγωνιστές.

Πρόσθετοι Σύνδεσμοι

Copy Blogger
Grammarly

Όταν γράφετε για έναν αναγνώστη στο διαδίκτυο, είναι σημαντικό να θυμάστε για ποιον γράφετε και να προσαρμόζετε το στυλ γραφής σας με βάση
τις ανάγκες του κοινού σας.

Αν, για παράδειγμα, πουλάτε εξοπλισμό ζαχαροπλαστικής, ίσως μπορείτε να γράψετε για τις διαφορετικές τεχνικές για μαρέγκα. Προτού αρχίσετε να γράφετε,
εξετάστε δύο διαφορετικά προφίλ κοινού. Εντοπίστε χαρακτηριστικά και για τα δύο προφίλ κοινού και περιγράψτε λεπτομερώς τα παρακάτω: 1. Την
ηλικία τους 2. Τους ρόλους εργασίας τους 3. Τι .ενδιαφέροντα έχουν 4. Τι είναι σημαντικό για αυτούς 5. Πόσα γνωρίζουν ήδη για το θέμα Τώρα, ετοιμάστε δύο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου άρθρου για τους διαφορετικούς τύπους κοινού. Αλλάξατε το ύφος σας, ανάλογα με το αν το κοινό σας αποτελείται από επαγγελματίες
ζαχαροπλάστες ή ερασιτέχνες; Η γλώσσα που χρησιμοποιείτε αλλάζει με βάση το υπάρχον επίπεδο γνώσης του κοινού σχετικά με την ορολογία της ζαχαροπλαστικής;

 

ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google

Photo by Allie on Unsplash