Marketing μέσω βίντεο

κατασκευή ιστοσελίδας θεσσαλονίκη

Αφού το βίντεο είναι ένα βασικό εργαλείο για το διαδίκτυο, είναι σίγουρα πολύτιμο για τους επαγγελματίες. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να το αξιοποιήσετε στο έπακρο;

 

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προσεγγίσετε τους πελάτες σας.

Πρώτον, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα βίντεο και να το ανεβάσετε σε ιστοτόπους σαν το YouTube ή το Vimeo. Ή να το ανεβάσετε απευθείας στο δικό σας site.
Δεύτερον, μπορείτε να αγοράσετε διαφημιστικό χώρο σε βίντεο άλλων χρηστών είτε προβάλλοντας κείμενο στο κάτω μέρος του βίντεο, είτε προβάλλοντας ένα σύντομο διαφημιστικό στην αρχή.

Δεν χρειάζεται η επιχείρηση να είναι μεγάλη για να γυρίσει ένα βίντεο. Η τεχνολογία σήμερα το έχει κάνει προσιτό ακόμα και σε μικρότερες εταιρίες.
Και οι ειδικοί θεωρούν ότι η επιρροή του στο marketing ολοένα και αυξάνεται.

Το μάρκετινγκ μέσω βίντεο είναι ένα ζωντανό συναρπαστικό εργαλείο για να κερδίσετε πελάτες και δεν χρειάζεται καν να γυρίσετε δικά σας βίντεο. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε βίντεο άλλων, όπου απλά θα προβάλλετε στο κάτω μέρος το κείμενο της δικής σας διαφήμισης.

Τι θα λέγατε να φτιάχνατε ένα βίντεο όπου θα δείχνατε πώς φτιάχνεται η χορτόπιτα, βήμα προς βήμα; Και πως σας φαίνεται, αν σας έλεγα ότι το βίντεο γίνεται ανάρπαστο και οι χρήστες διαδίδουν ότι αυτή η χορτόπιτα είναι η πιο νόστιμη που έχουν φάει ποτέ; Το βίντεο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μεταδώσετε τον ενθουσιασμό σας στους χρήστες σχετικά με το αντικείμενό σας και να κατακτήσετε νέους φίλους και πελάτες.

Αναλογιστείτε τους στόχους σας. O πρώτος στόχος σας είναι να δείξετε τη συνταγή της χορτόπιτας και ο δεύτερος να πουλήσετε τοπικά υλικά.
Για να διαφημιστείτε θα μπορούσατε να επιλέξετε το κανάλι παραδοσιακής μαγειρικής κάποιου δημοφιλούς ‘Αγγλου σεφ ή ένα συγκεκριμένο βίντεο όπου αυτός ο Άγγλος σεφ φτιάχνει μια δική του πίτα. Η διαφήμισή σας μπορεί να στέλνει τους θεατές στο blog σας ή να μιλάει για τα προϊόντα σας.

 

Πώς φτιάχνω ένα βίντεο?

 

Εδώ θα δούμε πώς να φτιάχνετε βίντεο χωρίς μεγάλο κόστος. Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός, δημιουργικότητα και κάποιες γνώσεις επεξεργασίας.

Το πρώτο βήμα είναι σίγουρα να αποφασίσετε ποιο θα είναι το περιεχόμενο. Το περιεχόμενο μπορεί να είναι ψυχαγωγικό, επιμορφωτικό ή ενημερωτικό. Όποιο κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να είναι σχετικό με αυτό που κάνετε και να εξυπηρετεί τους στόχους σας.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα blog μαγειρικής και θέλετε να το εμπλουτίσετε με συνταγές, με σκοπό να αυξήσετε τους συνδρομητές σας. Σε ένα βίντεο μπορείτε να εκτελέσετε μια δύσκολη συνταγή. Σε κάποιο άλλο, να μαγειρεύετε σε ανοιχτό χώρο, προωθώντας την ομορφιά της περιοχής σας. Σε ένα τρίτο, να μας ξεναγήσετε στην κουζίνα ενός δημοφιλούς Έλληνα σεφ.
Σε ένα τέταρτο, να κάνετε διαγωνισμό μαγειρικής. Με σωστό σχεδιασμό, μπορείτε σε μία μόνο μέρα να γυρίσετε πάνω από ένα βίντεο και έτσι να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ποια, λοιπόν, θα είναι η πλοκή του βίντεο; Σκεφτείτε το, αποτυπώνοντας τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί. Φτιάξτε μικρά κουτάκια και μέσα σκιτσάρετε πρόχειρα το σκηνικό, τη δράση και τους διαλόγους. Έτσι, θα έχετε καλύτερη εικόνα για το τελικό αποτέλεσμα.

Αφού τελειώσετε με αυτό, πρέπει να σκεφτείτε την παραγωγή. Αν έχετε μικρό προϋπολογισμό, πρέπει να σκεφτείτε δημιουργικά. Παλαιότερα, θα έπρεπε να προσλάβετε συνεργείο, να νοικιάσετε στούντιο και να πληρώσετε αρκετά χρήματα για εξοπλισμό, προτού καν αρχίσετε να γυρίζετε το βίντεο. Σήμερα το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κινητό ή ένα laptop με ενσωματωμένη κάμερα ή μια βιντεοκάμερα υψηλής ανάλυσης και ένα απλό λογισμικό επεξεργασίας βίντεο.

Επίσης, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα για τον χώρο και τα σκηνικά, αν σκεφτείτε τα εξής: Μπορείτε να γυρίσετε το βίντεο στην κουζίνα σας ή στην αυλή σας και να βρείτε σκηνικά στο σπίτι από φίλους ή σε καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών. Αφού σχεδιάσετε το περιεχόμενο, αφού βρείτε τον χώρο, τα σκηνικά και τους συνεργάτες σας, αν χρειάζεστε, έφτασε η ώρα για το γύρισμα. Μια σταθερή κάμερα, ένας καλός φωτισμός και ήχος μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Οποιαδήποτε κάμερα υψηλής ανάλυσης, είτε του κινητού σας είτε μια ακριβή ψηφιακή κάμερα, είναι κατάλληλη, αρκεί να την κρατάτε σταθερή με ένα τρίποδο. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός εξωτερικού μικροφώνου για ήχο υψηλής ποιότητας.
Φροντίστε ο χώρος να είναι καλά φωτισμένος. Αφού γυρίσετε το βίντεο και έρθει η ώρα να επεξεργαστείτε το υλικό σας, μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικά βοηθήματα online. Υπάρχουν πολλά εργαλεία επεξεργασίας βίντεο, όπως το iMovie, το Windows Movie Maker, ή το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο του YouTube. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε και να μοντάρετε σκηνές ή να προσθέσετε μουσική.
Μικρές πινελιές στην επεξεργασία εικόνας θα προσδώσουν στα βίντεό σας μια πιο επαγγελματική αίσθηση. Η δημιουργία βίντεο δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό εργαλείο μάρκετινγκ για την επιχείρησή σας, αλλά και μια διασκεδαστική διαδικασία.

 

Πάμε λοιπόν να δούμε ποια βήματα θα ακολουθήσετε:

 

Βήμα πρώτο: αποφασίστε ποιο κοινό σας ενδιαφέρει και σκεφτείτε τι είδους βίντεο τους αρέσει να παρακολουθούν. Για παράδειγμα: Έχετε ένα site με ελληνικές συνταγές. Άρα; Το κοινό σας είναι άντρες και γυναίκες που έχουν χόμπι τη μαγειρική.
Βήμα δεύτερο: εντοπίστε τα κανάλια εκείνα, που έχουν σχετικό περιεχομένο. Στο YouTube, παραδείγματος χάρη, το κοινό σας ψάχνει βίντεο με διάσημους σεφ, ή μαγειρικές συνταγές από τηλεοπτικές εκπομπές. Αν λοιπόν βάλετε διαφήμιση σε αυτά τα κανάλια, πολλοί νέοι χρήστες θα μπουν στο πειρασμό να ‘δοκιμάσουν’ το δικό σας site!
Βήμα τρίτο: Σκεφτείτε τρόπους για να εντείνετε το ενδιαφέρον του κοινού σας. Έχετε ιδιαίτερες συνταγές ή ασυνήθιστες συμβουλές; Έχετε συνεντεύξεις με διάσημους σεφ;

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Πολύ ωραία μέχρι εδώ! Αφού εντοπίσατε το κοινό και τα ενδιαφέροντα του, ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε το Google Ads, για να διαφημιστείτε σ΄ενα site σαν το YouTube. Σας υπενθυμίζω ότι δεν χρειάζεται να έχετε δικά σας βίντεο για να διαφημιστείτε! Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στατικές εικόνες και κείμενο. Υπάρχουν ακόμα και δωρεάν εργαλεία, όπως το Ad Gallery της Google, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε, για παράδειγμα, ωραιότατα banner.
Συμβουλή: φροντίστε οι διαφημίσεις σας να δίνουν στους θεατές έναν λόγο να επισκεφτούν το site σας. Και όταν το επισκέπτονται, να το βρίσκουν ελκυστικό! Γνωρίζετε ήδη ότι στο συγκεκριμένο κοινό, οι εικόνες όμορφων πιάτων με παραδοσιακά φαγητά μετράει ! Γι’ αυτό οδηγήστε τους σε σελίδες με όμορφες φωτογραφίες ή βίντεο, αν έχετε. Να θυμάστε, θέλετε οι χρήστες να επιστρέψουν!

Ένα από τα προτερήματα της διαφήμισης με βίντεο στο internet είναι ότι μπορείτε να μετράτε άμεσα την απόδοσή της. Είτε ανεβάζετε βίντεο στο δικό σας site και τα μοιράζεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε διαφημίζεστε σε άλλα site, μπορείτε όχι απλώς να μετρήσετε τα αποτελέσματα σας αλλά και να τα βελτιώσετε!
Εδώ, θα συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιήσετε τo Google Analytics, για να μάθετε ποιοι είναι οι θεατές σας και πώς αλληλεπιδρούν με τα βίντεό σας. Στη συνέχεια θα μάθουμε μερικές διορθωτικές κινήσεις και πώς να προσελκύσετε νέες κατηγορίες κοινού.
Έχετε σκεφτεί ποτέ ποιοι είναι όλοι αυτοί που παρακολουθούν τα βίντεο σας; Είναι άντρες; γυναίκες; Που ζουν; Ποια είναι η ηλικία τους; Τo Google Analytics θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις. Κι όταν ξέρετε ποιο είναι το κοινό σας, μπορείτε να δημιουργήσετε περιεχόμενο που πραγματικά τους ενδιαφέρει!

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα blog για φαγητό και φτιάχνετε βίντεο για τις γαστριμαργικές εμπειρίες σας, σ όλη την Ελλάδα. Το Google Analytics σάς αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι θεατές σας κατοικούν στο Λονδίνο και τα πιο δημοφιλή βίντεό σας αφορούν την κρητική κουζίνα.
Σε αυτή την περίπτωση, τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την επισκεψιμότητα του site σας; Να δημιουργήσετε περισσότερα βίντεο για τους συγκεκριμένους θεατές. Ίσως μια επίδειξη για κρητικά εδέσματα από μια πολύ καλή μαγείρισσα στον Ψηλορείτη.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχετε ανεβάσει βίντεο σε διάφορα μέρη, δηλαδή στο site σας, στη σελίδα σας στο Facebook και στο κανάλι σας στο YouTube. Το Analytics θα σας δείξει σε ποιο από τα 3 μέσα, σας παρακολούθησαν οι περισσότεροι. Αυτή είναι πολύ βασική πληροφορία. Αν για παράδειγμα δείτε πως το μεγαλύτερο τμήμα του κοινού σας παρακολουθεί τα βίντεό σας στο YouTube, εστιάστε εκεί τις προσπάθειές σας.
Θέλετε να γνωρίζετε ποια ημέρα και ποια ώρα είναι πιο πιθανό οι χρήστες να παρακολουθήσουν τα βίντεό σας; Το Google Analytics πάλι έχει την απάντηση! Αν σας δείξει ότι οι περισσότεροι παρακολουθούν βίντεο τα Σαββατοκύριακα, τότε φροντίστε να ανανεώνετε το περιεχόμενό σας, την Παρασκευή το βράδυ!
Πάμε τώρα σε μια άλλη σημαντική πληροφορία. Τα βίντεό σας τα παρακολουθούν από την αρχή έως το τέλος; Αυτό εξαρτάται και από το πόσο ενδιαφέρον είναι το περιεχόμενο.
Συνήθως όμως, τα σύντομα βίντεο έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Γιατί έχουν περισσότερες πιθανότητες, οι χρήστες να τα παρακολουθούν έως το τέλος ή και να τα αναπαράγουν.
Αν οι χρήστες παρακολουθούν μόνο τα πρώτα 4-5 δευτερόλεπτα, σημαίνει ότι το βίντεο αυτό μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Μήπως περίμεναν κάτι άλλο; Σε αυτή την περίπτωση ελέγξτε τις εικόνες προεπισκόπησης, τους τίτλους ή τις περιγραφές των βίντεο, ώστε οι χρήστες να έχουν μια καλύτερη εικόνα του τι πρόκειται να παρακολουθήσουν.
Πολύ σημαντική είναι και η μέση διάρκεια παρακολούθησης ενός βίντεο. Αν, για παράδειγμα, οι περισσότεροι χρήστες σας παρακολουθούν για ένα λεπτό, φροντίστε τα βίντεό σας να μην ξεπερνούν αυτή τη διάρκεια.
Και βέβαια κλασικοί και αξιόπιστοι δείκτες της απόδοσής σας είναι: τα “likes”, τα σχόλια και οι κοινοποιήσεις. Μια συμβουλή ακόμα: Να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις που προκαλούν τα βίντεό σας βλέποντας τα σχόλια ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αν οι χρήστες μοιραστούν το βίντεό σας, αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη αφοσίωσης. Εξάλλου, τους άρεσε αρκετά ώστε να το μοιραστούν με κάποιον άλλον.
Αξιοποιήστε τη δημιουργική σας πλευρά και δείξτε στον κόσμο ποιοι είστε και τί προσφέρετε.

 

ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google

Photo by Jeff Sheldon on Unsplash