Retargeting – Remarketing

Retargeting - Remarketing

Γνωρίζατε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα σας μπορεί να παρακολουθεί τη συμπεριφορά των αγοραστών και να ανταποκρίνεται με δυναμική διαφήμιση;Και ότι έχει τον τρόπο να κάνει τους επισκέπτες να επιστρέψουν στο κατάστημά σας, ακόμα κι αφού έχουν φύγει;

 

Αυτό ονομάζεται product retargeting. ή επαναστόχευση προϊόντων. Ας εξερευνήσουμε τι είναι και πώς λειτουργεί.

Όλοι έχουμε περιηγηθεί σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, έχουμε βάλει ένα προϊόν στο καλάθι αγορών και, στη συνέχεια, για οποιονδήποτε λόγο, δεν πραγματοποιήσαμε την αγορά. Σκεφτείτε την τελευταία φορά που το κάνατε αυτό. Μήπως αρχίσατε ξαφνικά να βλέπετε διαφημίσεις για το προϊόν που δεν αγοράσατε ενώ βρισκόσασταν σε άλλα site; Αυτό κάνει η επαναστόχευση προϊόντων.

Ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι πελάτες σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, δείχνει στον ιδιοκτήτη του καταστήματος πολλά, σχετικά με το ποια προϊόντα τους ενδιαφέρουν και είναι έτοιμοι να αγοράσουν.

Πρόκειται για πολύ χρήσιμες πληροφορίες με τις οποίες μπορείτε να φτιάξετε διαφημίσεις, που θα στοχεύουν άτομα πάνω ακριβώς στα ενδιαφέροντά τους. Αυτό ακριβώς σημαίνει product retargeting ή αλλιώς remarketing.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος πραγματοποιεί αγορές στο διαδίκτυο για χειροποίητα ελληνικά σουβενίρ. Επισκέπτεται το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και ερωτεύεται ένα όμορφο κεραμικό. Στα μισά της της συναλλαγής, όμως, αποφασίζει να ψάξει κι άλλο στο διαδίκτυο για παρόμοιο προϊόν με χαμηλότερη τιμή.

Ευτυχώς, όσο περιηγούνταν στο site σας, εσείς είχατε ήδη ενεργοποιήσει τις καμπάνιες επαναστόχευσης προϊόντων. Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα κώδικα τοποθετημένο στις σελίδες του site σας. Αυτός ο κώδικας παρακολουθεί ποια προϊόντα στη συγκεκριμένη σελίδα ενδιαφέρουν τον αγοραστή.

Φυσικά, ο κώδικας παρακολούθησης χρησιμοποιεί μεθόδους που τηρούν την ανωνυμία. Δεν καταγράφει προσωπικά στοιχεία. Ουσιαστικά, τον ενδιαφέρει η συγκεκριμένη συμπεριφορά δηλαδή, ότι ο αγοραστής ήθελε εκείνο το κεραμικό και ότι δεν το αγόρασε.

 

Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική για τον διαφημιζόμενο. Εδώ, μπαίνουν στο παιχνίδι οι καμπάνιες επαναστόχευσης προϊόντων.

 

Τι κάνουμε;
Πρώτα συλλέγουμε πληροφορίες και μετά στοχεύουμε στα διαφορετικά κοινά, με εξατομικευμένες διαφημίσεις βάσει αυτών των πληροφοριών.

Ας υποθέσουμε ότι ο αγοραστής φεύγει από το δικό σας κατάστημα σουβενίρ και κάνει κλικ σε έναν site με ειδήσεις. Διαβάζει ένα άρθρο και στα δεξιά της σελίδας, τι βλέπει; Την ψηφιακή διαφήμισή σας με μια εικόνα του κεραμικού που κοίταζε πριν από λίγο! Και μάλιστα μπορεί να του δίνετε και έκπτωση 20%. Στοιχηματίζω ότι πετύχατε πώληση.

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η επαναστόχευση προϊόντων. Διατίθεται σε πολλά προγράμματα, όπως το Google Ads.

 

Ας δούμε τώρα πώς δουλεύει :

Ξεκινάει με ένα τμήμα κώδικα που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των αγοραστών. Στη συνέχεια, αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται στο πρόγραμμα επαναστόχευσης που έχετε επιλέξει.

Εσείς ως διαφημιζόμενοι, μπορείτε να θέσετε τις δικές σας παραμέτρους επαναστόχευσης προϊόντων.

Όταν, λοιπόν, ένας χρήστης που περιηγείται στην ιστοσελίδα σας, πληροί αυτές τις παραμέτρους, αρχίζει η στόχευσή του: Δηλαδή αρχίζουν να του εμφανίζονται διαφημίσεις, ενώ αυτός περιηγείται κάπου αλλού στον διαδίκτυο.

Καθώς το πρόγραμμα γνωρίζει ακριβώς ποια προϊόντα ενδιέφεραν τον αγοραστή, αυτές οι διαφημίσεις μπορούν να είναι πολύ συγκεκριμένες και αποτελεσματικές.

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες οδηγίες σχετικά με τι να προσέξετε σε τέτοιου είδους καμπάνιες.

Πρώτον, δεν χρειάζεται να προσφέρετε πάντα έκπτωση από την αρχή. Αν και στο προηγούμενο παράδειγμα θεωρήσαμε ότι Η ΤΙΜΗ ήταν ο λόγος που ο αγοραστής δεν πραγματοποίησε την αγορά, στην πραγματικότητα υπάρχουν ΠΟΛΛΟΙ λόγοι για τους οποίους οι χρήστες φεύγουν από ένα site χωρίς να κάνουν αγορά. Και αν προσφέρετε πάντα έκπτωση, είναι σαν να υποτιμάτε τα προϊόντα σας.

Επίσης, είναι καλό να ξέρετε πότε να σταματήσετε την προβολή αυτών των διαφημίσεων. Είναι πιθανό ο επισκέπτης να βρήκε το ίδιο προϊόν κάπου αλλού και να το αγόρασε ή να άλλαξε γνώμη και να αποφάσισε ότι δεν το χρειάζεται. Τα περισσότερα προγράμματα που προσφέρουν καμπάνιες επαναστόχευσης, σας βοηθούν να θέτετε όρια σχετικά με το πόσες φορές θα προβάλετε την ίδια διαφήμιση στο ίδιο άτομο και για πόσο διάστημα.

Όπως σε όλες τις διαφημιστικές καμπάνιες, είναι σημαντικό να μετράτε και να βελτιώνετε την απόδοση κάθε καμπάνιας επαναστόχευσης. Αυτό σημαίνει: παρακολούθηση των ποσοστών μετατροπών, δοκιμή νέων τύπων διαφημίσεων, τροποποίηση των παραμέτρων σας και χρήση του Google Analytics.

Και κλείνοντας να θυμάστε:
Η επαναστόχευση προϊόντων μπορεί να αποδειχθεί ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξαναφέρετε επισκέπτες που διαφορετικά μπορεί να μην επέστρεφαν ποτέ στο site σας.

 

ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google

Photo by Museums Victoria on Unsplash