Συμβουλές για το web analytics

Google Analytics

Το analytics είναι θεμέλιο για τη διαδικτυακή σας παρουσία. Κι αυτό γιατί μετράει συνολικά την απόδοση όλων των διαφημιστικών σας προσπαθειών στο ίντερνετ. Επίσης, καταγράφει όλο το ιστορικό ενός χρήστη από την πρώτη του επίσκεψη έως τη στιγμή που γίνεται πιστός πελάτης.

Για να δούμε πώς λειτουργεί όλο αυτό, θα επιστρέψουμε στο παράδειγμα του ξενώνα.
Στόχος του ξενώνα είναι σίγουρα να αυξήσει τις online κρατήσεις του. Πώς βοηθάει εδώ το analytics; Όχι μόνο θα σας δείξει πόσες κρατήσεις γίνονται, αλλά θα καταγράψει και πολύτιμες πληροφορίες για τι προηγείται και τι έπεται της κράτησης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για σας;

Ας δούμε το ταξίδι ενός χρήστη μέχρι να φτάσει στην κράτηση.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ψάχνει έναν ξενώνα, στις Πρέσπες για ένα ταξίδι που θα κάνει σε τρεις μήνες. Η πρώτη του κίνηση είναι να μπει σε μια μηχανή αναζήτησης και να πληκτρολογήσει “ξενώνας στις Πρέσπες”. Μετά την αναζήτηση, βλέπει μια σελίδα αποτελεσμάτων και αρχίζει να κλικάρει σε ό,τι του φαίνεται ενδιαφέρον. Άρα βρίσκεται σε φάση διερεύνησης. Αφού ο χρήστης μπει στην ιστοσελίδα, έχει πολλές επιλογές. Όπως να ελέγξει τη διαθεσιμότητα των δωματίων, τις τιμές, να διαβάσει κριτικές, να δει φωτογραφίες της περιοχής. Ίσως σε αυτό το σημείο δεν είναι ακόμη έτοιμος να προχωρήσει σε κράτηση μιας και είναι ακόμη σε φάση διερεύνησης. Αν ο ξενώνας σας του αρέσει, αλλά θέλει να συνεχίσει το ψάξιμο, μπορεί να εγγραφεί για να λαμβάνει μέσω email μελλοντικές προσφορές σας.

Και τώρα, δύο εβδομάδες αργότερα, μαντέψτε τι γίνεται! Του στέλνετε ένα email με έκπτωση 10% για τις ημερομηνίες που σκόπευε να ταξιδέψει! Αν ο χρήστης δεν έχει κάνει ακόμα κράτηση κάπου αλλού, το πιθανότερο είναι να κλικάρει την προσφορά σας να μπει στο site σας και να κάνει κράτηση στον ξενώνα σας.

Βλέπετε πόση δύναμη έχει το analytics;
Σας δείχνει πώς οι χρήστες μαθαίνουν αρχικά για την επιχείρησή σας, μέσω ποιων μηχανών αναζήτησης σάς βρίσκουν, και σε ποιες σελίδες κατευθύνονται. Στη
συνέχεια, θα σας πουν πώς οι χρήστες αλληλεπιδρούν με το site σας. Για παράδειγμα, περιηγούνται και το βρίσκουν τόσο ενδιαφέρον που εγγράφονται για να λαμβάνουν ενημερώσεις στο email τους; Ή απλώς κάνουν κλικ στο κουμπί “πίσω” και συνεχίζουν την περιήγησή τους σε άλλα sites; Τo analytics μετρά ακόμα αν οι χρήστες πραγματοποιούν τις μετατροπές που εσείς θέλετε. Στο παράδειγμά μας, υπήρχαν δύο τέτοιες μετατροπές. Η πρώτη ήταν η εγγραφή στο newsletter μέσω email και η δεύτερη η κράτηση.

Επίσης, το analytics, σας δείχνει αν οι χρήστες επιστρέφουν στην ιστοσελίδα σας και γίνονται πιστοί πελάτες. Κι ακόμη αν αυτοί οι πιστοί πελάτες γίνονται υποστηρικτές σας, και μοιράζονται το περιεχόμενό σας με άλλους στα social media. Για να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε όλα αυτά τα δεδομένα προς όφελός σας, καλό θα ήταν να ορίσετε σαφείς, ποσοτικούς στόχους σε κάθε στάδιο της διαδρομής του πελάτη. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το analytics για να μετρήσετε την απόδοση αυτών των στόχων και να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα.

Μάθετε πώς να αυξήσετε την επισκεψιμότητα του ιστοτόπου σας

Για παράδειγμα, έστω ότι ο ξενώνας έχει στόχο τουλάχιστον 50 κρατήσεις το μήνα. Με τη βοήθεια του analytics μπορείτε να δείτε αν οι χρήστες μπερδεύονται με το σύστημα κρατήσεων, και εγκαταλείπουν σ΄αυτό το στάδιο το site σας. Ίσως αυτά δεν είναι καλά νέα για σας, είναι όμως πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Σας δείχνουν τι ακριβώς χρειάζεται διόρθωση και έτσι μπορείτε να επενδύσετε χρόνο και χρήμα στο να κάνετε τη διαδικασία κράτησης πιο γρήγορη και πιο εύκολη.

Το analytics είναι απαραίτητο για να ελέγχετε την απόδοσή σας στο ίντερνετ. Σας βοηθά να κατανοήσετε τα διάφορα στάδια του online ταξιδιού του χρήστη, επισημαίνοντας όσα κάνετε σωστά και όσα πρέπει να βελτιώσετε. Συνεπώς, ορίστε στόχους, μετρήστε την πρόοδό σας και εκμεταλλευτείτε τα δεδομένα για να οδηγήσετε την επιχείρησή σας στην επιτυχία.

 

ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google

Photo by Markus Winkler on Unsplash