Επέκταση της επιχείρησης σε νέες αγορές του εξωτερικού (ΜΕΡΟΣ Γ)

Εξαγωγές Ελληνικών προιόντων

Η επέκταση σε νέες αγορές είναι κάτι συναρπαστικό, όμως δεν αρκεί μόνο το marketing. Χρειάζεστε την κατάλληλη τεχνική υποδομή, μια αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού και συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς.

Μπορεί να βρίσκεστε στην άκρη ενός χωριού, αλλά να ανοίξετε ψηφιακά ηλεκτρονικά καταστήματα που βλέπουν σε όλο τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε την απόδοση του site σας, στις χώρες που θέλετε να πουλήσετε.

Αμέσως αργότερα να δείτε τους τρόπους άμεσης επικοινωνίας με τους πελάτες σας.
Μία φόρμα επικοινωνίας όπως και μία τηλεφωνική γραμμή θα βοηθούσε.
Προσθέστε το 0030 ωστε να είναι ευκολα προσβάσιμος απο όλες τις χώρες το νούμερο επικοινωνίας σας.
Μπείτε στην θέση του πελάτη και περιηγηθείτε μέσα στο site σας, πως θα κατέληγε πελάτης σε μία παραγγελία? Είναι όλα κατανοητά? Μήπως πρέπει να γίνουν διορθώσεις?

Η επιτυχία σας εξαρτάται απο το πόσο αποτελεσματική είναι η αλυσίδα παραγωγής σας.

 

Βλέπετε οτι για το μέλι σας ενδιαφέρονται στη Λισαβόνα. Ας υποθέσουμε οτι έχετε μία παραγγελία 2.000 βαζάκια και πρέπει να παραδοθούν σε δύο εβδομάδες. Αλλά δεν έχετε απόθεμα στην αποθήκη σας.
Επειδή είναι αδύνατο να παρασκευάσετε τόσα βαζάκια σε λίγο χρονικό διάστημα,ή να έχετε απόθεμα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποια άλλη μονάδα παραγωγής στη περιοχής σας, ώστε να σας καλύψει άν χρειαστεί..

Ερευνείστε το νομικό πλαίσιο στις χώρες που σας ενδιαφέρουν

Γνωρίζετε στο μεταξύ αν υπάρχουν περιορισμοί στις εισαγωγές? Την φορολογία την έχετε μελετήσει? Επιπλέον δασμοί μήπως?
Σε ορισμένες χώρες απαιτείται εγγραφή στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να πραγματοποιείτε πωλήσεις.
Το άνοιγμα σε ξένες αγορές έχει αρκετή δουλειά.

Ανακεφαλαίωση:

ΒΗΜΑ 1
Μετάφραση και προσαρμογή της ιστοσελίδας
Προσαρμογή στο τοπικό νόμισμα και βάρους των προιόντων
ΒΗΜΑ 2
Πληρωμές
Κάθε χώρα έχει τις δικές της συνήθειες σχετικά με τους τρόπους πληρωμής. Οι πληρωμές μέσω PayPal και Woldpay, είναι μία καλή λύση σε όλο τον κόσμο. Να θυμάστε οτι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στις πιστωτικές κάρτες.
ΒΗΜΑ 3
Έλεγχος της ιστοσελίδας
Πλοήγηση στο site για να διαπιστώσετε, αν η περιήγηση είναι ομαλή και άν μπορεί ο πελάτης εύκολα να φτάσει σε παραγγελία.

Προτού καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το αν η επέκταση στην Πορτογαλία για παράδειγμα θα αποφέρει την ανάπτυξη που ζητάμε, θα πρέπει να εξετάσουμε μία σειρά θεμάτων, όπως:

* Τελωνειακοί δασμοί
* Φόροι στην Πορτογαλία
* Συναλλαγματικές ισοτιμίες (εαν υπήρχε διαφορετικό νόμισμα)
* Απαιτήσεις ασφάλειας προϊόντων
* Κατά πόσον χρειάζεται ασφαλιστική κάλυψη

Επίσης ο ιστότοπος της κυβέρνησης της Πορτογαλίας θα αποτελούσε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τον εντοπισμό των σχετικών απαντήσεων.

Μπείτε στο διαδίκτυο και αναζητήστε τελωνειακούς νόμους και αντίστοιχες υπηρεσίες εξυπηρέτησης επιχειρήσεων, για τις αγορές που στοχεύετε. Τηλεφωνήστε ή επισκεφτείτε την ελληνική δημόσια υπηρεσία φορολόγησης και επιχειρήσεων και ενημερωθείτε σχετικά τους κανόνες εξαγωγών. Φτιάξτε μια λίστα με όσα ανακαλύψατε και, στη συνέχεια, συμβουλευτείτε έναν νομικό ή έναν κρατικό λειτουργό με ειδίκευση στο αντικείμενο.

Εξυπηρέτηση Πελατών

Τώρα όλα τα συστήματά σας να είναι έτοιμα να δεχθούν διεθνείς παραγγελίες. Μπορείτε, όμως, να παραδώσετε τα προϊόντα σας με ακρίβεια και εγκαίρως; Τι γίνεται με την εξυπηρέτηση και την υποστήριξη πελατών; Είστε έτοιμοι να διεκπεραιώσετε επιστροφές χρημάτων και αλλαγές διασυνοριακά;

Άν αγοράσω ένα προιόν για παράδειγμα απο την Αγγλία, το οποίο και έχω παραλάβει κατεστραμμένο. Τι θα συμβεί αν δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιχείρηση, ή δεν μπορείτε να το επιστρέψετε πίσω? Θα είσαστε ένας δυσαρεστημένος πελάτης.
Σαν ιδιοκτήτης μίας επιχείρησης μπορείτε να αποφύγετε αυτό το σενάριο, με την κατάλληλη προετοιμασία. Άς δούμε ορισμένα πράγματα που πρέπει να μελετήσετε σχετικά με τις αποστολές και παραδόσεις σε ξένες χώρες.

Έστω οτι οι μαρμελάδα φράουλα που παράγω έχει γίνει διάσημο. Άς δούμε τα αποθέματα και την αλυσίδα παραγωγής, πρέπει μα εξασφαλίζετε οτι έχετε πάντα τόσο στόκ όσο χρειάζεται για να διεκπεραιώσετε τις παραγγελίες με το που τις λαμβάνετε. Μήν ξεχνάτε οτι τα πακέτα σας πρέπει να παραδίδονται στους αγοραστές τη συμφωνημένη ημερομηνία. Πώς θα τα αποστέλλετε? Έχετε μελετήσει τον χρόνο και το κόστος που απαιτούνται? Έχετε υπολογίσει το κόστος αποστολής στο μοντέλο τιμολόγησής σας?

Εταιρίες μεταφορών

Μελετήστε τις υπηρεσίες τους και καταλήξτε σε αυτή που σας εξυπηρετεί. Δεν έχουν όλες οι εταιρίες μεταφορών πρόσβαση σε όλες τις χώρες, οπότε επιλέξτε εκείνη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Κάποιες εταιρίες μπορούν να πληρώσουν τελωνιακούς δασμούς για λογαριασμό σας. Επίσης θα σας συμβουλέψει για την συσκευασία για αποστολές εκτός συνόρων.

Κάντε έρευνα αγοράς ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες αποστολών που εξυπηρετούν τις αγορές-στόχους σας και συγκρίνετε τιμές και διασυνοριακές υπηρεσίες. Λάβετε υπόψη τα μεγέθη συσκευασίας που χρησιμοποιείτε ή επιπλέον αναγκες συσκευασίας (πχ για εύθραυστα αντικείμενα) που μπορεί να επηρεάσουν το κόστος. Ποια εταιρεία προσφέρει την οικονομικότερη λύση; Μήπως περιλαμβάνει τυχόν πρόσθετες υπηρεσίες για παραδόσεις στη χώρα-στόχο σας; Μετά την έρευνα, συνυπολογίστε όλα αυτά τα δεδομένα και καταλήξτε σε συμπεράσματα.

Επιστροφές προιόντων

Ακόμη και άν ο πελάτης πάρει το πακέτο του, η δουλειά σας, δεν έχει τελειώσει. Το σημείο αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την επιχείρησή σας, γιατί είναι η στιγμή εκίνη που ένας περιστασιακός αγοραστής, μπορεί να γίνει πιστός πελάτης. Τι θα συμβεί αν αυτός ο αγοραστής απο ξένη χώρα, πρέπει να επιστρέψει αυτό που αγόρασε? Πως θα διαχειριστεί τις αλλαγές η επιχείρησή σας? Πως θα αντιμετωπίσετε τις επιστροφές χρημάτων?
Θα πρέπει να έχετε σε εμφανή θέση στο site σας, την πολιτική αλλαγής προιόντων και επιστροφής χρημάτων.
Να θυμάστε οτι ανεξάρτητα απο το που βρίσκονται, οι πελάτες περιμένουν άμεση και φιλική εξυπηρέτηση, είτε τους απαντάτε online είτε μέσω τηλεφώνου.
Πρέπει να έχετε υπόψη σας οτι πέρα απο την διαφορά της γλώσσας, υπάρχουν και πολιτισμικές διαφορές για να εξυπηρετήσετε άψογα τον πελάτη σας, όσο κατα την διάρκεια, όσο και μετά την πώληση.

Συνοπτικά:

Επάρκεια αποθεμάτων
Σωστή οργάνωση της αλυσίδας παραγωγής
Μεταφορική εταιρία και
Εξυπηρέτηση πελατών

Τώρα όλα τα συστήματά σας να είναι έτοιμα να δεχθούν διεθνείς παραγγελίες. . Καλή επιτυχία σε όλους όσους επιχειρούν στο εξωτερικό!!!

 

Επεκταθείτε σε ξένες αγορές Μέρος Α.

Επεκταθείτε σε ξένες αγορές Μέρος Β.

ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google

Χρήσιμες ιστοσελίδες πληροφόρησης για τον εξαγωγέα

Photo by Annie Spratt on Unsplash