Κοινωνικά δίκτυα (Μέρος Β)

κοινωνικά δικτυα και επιχειρήσεις

Πώς σχεδιάζουμε ένα αποτελεσματικό πλάνο μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

 

Βήμα πρώτο: Σκεφτείτε τις ανάγκες σας για τους επόμενους 6 με 12 μήνες και αρχίστε ένα ημερολόγιο. Σημειώστε στοιχεία όπως: για ποια θέματα αξίζει να κάνετε αναρτήσεις, και τι ενδιαφέρει το κοινό σας.
Βήμα δεύτερο: πότε θεωρείτε λογικό να κάνετε αναρτήσεις σχετικά με αυτά τα θέματα;
Δανειζόμαστε το παράδειγμα ενός καταστήματος με vintage ρούχα και αξεσουάρ που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σκεφτείτε: τι μπορεί να πουληθεί αυτή την εποχή; Πλησιάζουν γιορτές ή καλοκαιρινές διακοπές; Είτε κάνετε αναρτήσεις κάθε ημέρα, είτε κάθε ώρα, είτε κάθε εβδομάδα, ένα είναι σίγουρο! Ο λεπτομερής σχεδιασμός του ημερολογίου θα βοηθήσει να είστε συνεπείς στις κοινοποιήσεις σας.
Πολύ ωραία μέχρι εδώ! Το τι και το πότε θα κοινοποιείτε είναι μια εξαιρετική αρχή! Αλλά… τι γίνεται με το πού; Πού θα πρέπει να κάνετε αναρτήσεις;
Για παράδειγμα, θα ήταν εξαιρετική ιδέα να κοινοποιήσετε στο Instagram ή το Pinterest φωτογραφίες από τουρίστες που φοράνε τα ρούχα σας.
Από την άλλη, αν θέλετε να κοινοποιήσετε μια ειδική προσφορά για τους πιο πιστούς σας θαυμαστές, θα ήταν καλύτερο να το μοιραστείτε στο Facebook ή το Twitter.
Το ‘’τι’’ το ‘’πότε’’ και το ‘’που’’ θα κοινοποιείτε, το λύσαμε! Τι γίνεται όμως με το ‘’ποιος’’; Ποιος θα κάνει όλες αυτές τις αναρτήσεις και τις κοινοποιήσεις; Θα τα κάνετε όλα εσείς ή σκοπεύετε να αναθέσετε σε κάποιον άλλον τη δουλειά; Καλό θα ήταν να ορίσετε από πριν, ποιος είναι υπεύθυνος και για ποια εργασία. Κάτι τέτοιο θα σας διευκολύνει.
Και, τέλος, μην ξεχνάτε το ’’γιατί’’. Γιατί δημοσιεύετε όλες αυτές τις ενημερώσεις; Ποιους επιχειρηματικούς σας στόχους στηρίζουν;
Αν στόχος είναι να κάνετε την επιχείρησή σας γνωστή, φροντίστε οι αναρτήσεις να είναι σχεδιασμένες ώστε να κάνουν ακριβώς αυτό.
Από την άλλη, αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι για εσάς ένας τρόπος να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας με υπάρχοντες φίλους και πελάτες, οι αναρτήσεις σας πρέπει να είναι διαφορετικές.
Μην αγχώνεστε, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος μορφή, αρκεί να γνωρίζετε γιατί κοινοποιείτε όσα κοινοποιείτε.
Αφού κατανείμετε λοιπόν όλες τις εργασίες σε ένα ημερολόγιο για τους επόμενους μήνες, θα είναι πολύ πιο εύκολο να κατακτήσετε τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Μπορεί να σκέφτεστε “ωχ …αυτό απαιτεί πολλή δουλειά! Πώς θα τα καταφέρω;”

Δεν θα ήταν τέλειο να μπορούσατε να καταγράψετε με τη μία, όσα θέλετε να αναρτήσετε τους επόμενους έξι μήνες και μετά να τα βάλετε σε σειρά και να κοινοποιούνται αυτόματα;
Μαντέψτε! Υπάρχουν τα εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό. Με εργαλεία διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Hootsuite, το Buffer και το Everypost, μπορείτε να δημιουργήσετε, εκ των προτέρων, αυτά που θέλετε να αναρτήσετε. Μπορείτε επίσης να αποφασίσετε σε ποια δίκτυα θέλετε να τα κοινοποιήσετε.
Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέτοιου είδους εργαλεία, για να ακούσετε τι σας λένε οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί πάνω απ’ όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας αμοιβαίος διάλογος, όχι ένα μονόλογος που απλά μεταδίδει το μήνυμά σας.

Τέλος τα στοιχεία analytics των social media μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μάθουν πώς οι πελάτες αλληλεπιδρούν με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και πώς αποκτούν πρόσβαση στα εν λόγω προϊόντα και υπηρεσίες.

Διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βέβαια οι περισσότεροι από εσάς θα σκέφτεστε: ‘’δεν υπάρχει και κάτι άλλο; Κάτι παραπάνω που μπορώ να κάνω;’’ Bεβαίως και μπορείτε!
Βλέπετε, πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν και πληρωμένες διαφημίσεις, ώστε να στοχεύετε πολύ συγκεκριμένα είδη κοινού, που σας αφορούν.
Ας δούμε πώς γίνεται αυτό. Θα χρησιμοποιήσουμε και πάλι, ως παράδειγμα, το κατάστημα vintage. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι οι καλύτεροι πελάτες σας ανήκουν σε μια συγκεκριμένη δημογραφική κατηγορία, ας πούμε γυναίκες, ηλικίας περίπου 30 με 50. Δεν θα ήταν τέλειο, να μπορούσατε να εστιάσετε τη διαφήμισή σας σε άτομα, που ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ και είναι πιθανότερο να γίνουν πελάτες σας;
Ε λοιπόν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό. Γιατί; Γιατί γνωρίζουν πολλά για τους χρήστες τους!
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τη σελίδα σας στο Facebook . Έχετε γράψει την ηλικία σας ή αν είστε άντρας ή γυναίκα; Πολλοί το κάνουν, και για αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν στις επιχειρήσεις τη γνώση για να προσεγγίσουν αυτές τις ομάδες.
Όμως δεν ενδιαφέρονται όλες οι γυναίκες, ηλικίας 30 με 50, για αυτά που πουλάτε στο κατάστημά σας. Άρα, μη δαπανάτε χρήματα για να διαφημιστείτε σ’ αυτές.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια το κοινό σας! Οπότε στοχεύστε μόνο τις γυναίκες ηλικίας 30-50, που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σας.
Ας πάμε τώρα κι ένα βήμα παραπέρα!
Όπως και στα άλλα είδη διαφήμισης στο ιντερνετ, έτσι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορείτε να στοχεύσετε σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Άρα μπορείτε να διαφημιστείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε γυναίκες, 30 έως 50, στο ανατολικό Λονδίνο που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα σας.
Εντοπίζοντας και περιορίζοντας έξυπνα το κοινό σας, περιορίζετε επίσης και τον προϋπολογισμό σας! Γιατί; Γιατί επενδύετε σωστά τα χρήματά σας.
Ας δούμε τώρα και κάτι ακόμη.
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι κάθε φορά που πληρώνετε για να στείλετε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύετε παράλληλα και τη συνολική σας προβολή;
Βλέπετε, η εικόνα σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χτίζεται σταδιακά. Όσο περνάει ο καιρός και αναρτάτε ενδιαφέρον περιεχόμενο τόσο μεγαλύτερη προβολή κερδίζετε.
Τι γίνεται, όμως, αν θέλετε να επιταχύνετε αυτήν τη διαδικασία; Και σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε την πληρωμένη διαφήμιση.
Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια σελίδα στο Twitter, με εκατό “ακόλουθους” έως τώρα. Αν θέλετε να προσεγγίσετε πολύ περισσότερο κόσμο, δοκιμάστε ένα “Promoted Tweet”. Είναι ένας τρόπος να εμφανιστεί το κατάστημά σας σε πολλούς δυνητικούς πελάτες, γρήγορα!
Έτσι, μπορείτε να προσεγγίσετε πολύ περισσότερους ακόλουθους και, ιδανικά να αναπτύξετε το δίκτυό σας.
Η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας προσφέρει εξαιρετική στόχευση κοινού. Και, επιπλέον, σας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξετε πολύ γρήγορα το δίκτυο σας!

Επισκεφτείτε κάποια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείτε ότι χρησιμοποιεί το κοινό σας. Τι είδους πληρωμένες διαφημίσεις βλέπετε σε αυτά; Θεωρείτε μια τέτοια διαφήμιση θα απέφερε καρπούς και σε εσάς;

Αποφύγετε τις παγίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Κανόνας πρώτος: Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αφορούν αποκλειστικά εσάς.
Οι άνθρωποι μπαίνουν στο διαδίκτυο για να μοιραστούν νέα, συμβουλές, απόψεις και ίσως και αστεία βίντεο. Δεν έχουν πάντα διάθεση να ακούσουν τη δική σας προσπάθεια να πουλήσετε. Kαι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν πολλές φορές γίνονται βαρετές και γρήγορα αγνοούνται από τους χρήστες.
Αν είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης, να θυμάστε ότι όσοι σας ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδιαφέρονται ήδη για την επιχείρησή σας. Οπότε δεν υπάρχει λόγος για επιθετικές πωλήσεις. Απλώς δώστε τους ωραίες αναρτήσεις για να διατηρήσετε την προσοχή τους.
Αν προωθείτε λοιπόν ένα κατάστημα vintage ενημερώστε τους ακόλουθούς σας για τις νέες αφίξεις στο κατάστημά σας. Δεν χρειάζεται όμως να τις προβάλλετε ξανά και ξανά, γιατί θα βαρεθούν.
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν θέλουν να είναι παθητικοί δέκτες των μηνυμάτων σας. Αλλά θέλουν να έχουν έναν ανοιχτό διάλογο μαζί σας: να σας μιλάνε και να ξέρουν ότι τους ακούτε.
Φροντίστε να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για την επικοινωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να παρακολουθεί πότε οι χρήστες ανταποκρίνονται στις αναρτήσεις σας και να απαντάει στα σχόλιά τους.
Πρέπει να δείχνετε κατανόηση, διακριτικότητα, και πάνω από όλα συνέπεια. Απαντήστε στα παράπονα και δώστε στους χρήστες τις πληροφορίες που ζητούν.
Τα αρνητικά σχόλια δεν είναι υποχρεωτικό να καταλήξουν σε καταστροφή. Μπορούν να είναι μια ευκαιρία για να δείξετε στους πελάτες σας, και σε όποιον άλλο τυχαίνει να παρακολουθεί, ότι θέλετε πραγματικά να τους βοηθήσετε.
Κανόνας δεύτερος: Μην το παρακάνετε με την παρουσία σας σε πολλά δίκτυα. Με τόσα πολλά δίκτυα, υπάρχουν σχεδόν άπειρες ευκαιρίες να μιλήσετε με πελάτες. Oι συζητήσεις αυτές όμως, απαιτούν χρόνο.
Εστιάστε σε αυτά που είναι πιο σημαντικά για εσάς και χτίστε την παρουσία σας, μόνο σε αυτά, σύμφωνα με τις δυνάμεις σας.
Κανόνας τρίτος: Μην παραμελείτε τις σελίδες σας. Σας έχει τύχει να ρίξετε μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας εταιρίας ή ενός προϊόντος που σας ενδιαφέρει και να διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για μήνες; Ένα ακόμα μεγάλο λάθος.
Μπορεί ο κόσμος να αρχίσει να αναρωτιέται αν συμβαίνει κάτι ή ακόμα κι αν εξακολουθείτε να δραστηριοποιείστε στο χώρο. Οι καινοτόμες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται συνεχώς έχουν πολλά να πουν. Ενώ εκείνες που δεν τα πηγαίνουν καλά δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, αλλά με λάθος χρήση, κάθε άλλο παρά ωφελεί μια επιχείρηση. Θα σας δείξουμε τι πρέπει να αποφύγετε, όπως:
* να κάνετε τους χρήστες να βαριούνται
* να βάζετε στον αυτόματο πιλότο τις αναρτήσεις σας
* να το παρακάνετε

 

ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Social Media για Bars και εστιατόρια.

Δημιουργία επαγγελματικής σελίδας στο Facebook.