Μηχανές αναζήτησης εκτός της Google

μηχανές αναζήτησης, search engine greece

Η λίστα με τις μηχανές αναζήτησης που θα σου λύσουν τα χέρια χωρίς spam και καταγραφές προσωπικών δεδομένων

Το διαδίκτυο είναι η αστείρευτη πηγή πληροφόρησης, ο παράδεισος της γνώσης και άλλα παρόμοια κλισέ που ακούμε από τις μανάδες μας, τα δελτία ειδήσεων και τους συνταξιούχους στο καφενείο. Η ανάπτυξη του κυβερνοχώρου τα τελευταία χρόνια είναι όντως ιλιγγιώδης, αντίστοιχα όμως τερατώδης είναι και η μεγέθυνση ορισμένων εταιριών που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ. Αν λοιπόν τα δισεκατομμύρια των χρηστών καθημερινά, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μιας και μόνο εταιρίας, πχ. για τις αναζητήσεις τους, πόσο ελεύθερη και ανεμπόδιστη είναι η πληροφορία;

 

01. DuckDuckGo. Το ιδανικό για “ιδιωτικές” αναζητήσεις

μηχανές αναζήτησης, search engine greece
Η επιλογή της μηχανής με σήμα το παπί, θα γίνει η αγαπημένη εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους στον παγκόσμιο ιστό. Το DuckDuckGo δεν συλλέγει προσωπικές πληροφορίες, ούτε παίρνει στοιχεία από προφίλ σε social media, mail και ιστορικό αναζήτησης για να δώσει πιο προσωποποιημένα αποτελέσματα, πρακτικές που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Google.

 

02.WolframAlpha. Η μηχανή αναζήτησης των σπουδαστών

μηχανές αναζήτησης, search engine greece

Πολλές φορές εκείνο που έχει σημασία δεν είναι η πιο δημοφιλής αναζήτηση, αλλά η πιο έγκυρη και αξιόπιστη. Σε αυτό το πεδίο, το WolframAlpha υπόσχεται να βοηθήσει κάθε σπουδαστή (θα ήταν ιδιαίτερα χρηστικό και για μαθητές, με το μειονέκτημα πως δεν έχει ακόμη ελληνική έκδοση) προσφέροντας δεδομένα και πληροφορίες σε μια σειρά από θέματα, στοχεύοντας μόνο σε επιμελημένες πηγές πληροφόρησης και όχι γενικά και αόριστα στο διαδίκτυο.

Η μηχανή προσφέρει επίσης λύσεις σε προβλήματα και μαθηματικές εξισώσεις, από μια απλή πρόσθεση ως πιο περίπλοκα ζητήματα και θέματα στατιστικής.

 

03. Yippy. Για να μπείτε στα άδυτα του διαδικτύου

μηχανές αναζήτησης, search engine greece

Η μηχανή αναζήτησης του “βαθέος ιστού” ή αγγλιστί “deep web”, που μέσω του συνδυασμού αποτελεσμάτων συμβατικών μηχανών αναζήτησης δίνει εις βάθος αποτέλεσμα για όποιο θέμα σας απασχολεί. Η μηχανή προσφέρει αποτελέσματα σε μορφή “cloud” και είναι πολύ πιθανό να προσφέρει ιστοσελίδες, που σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν θαμμένες και δύσκολο να εντοπιστούν.

 

04. Bing. Για τους φανατικούς της Microsoft

μηχανές αναζήτησης, search engine greece

Το Bing, η προσπάθεια της Microsoft να μπει στην αγορά, κατέχει σήμερα το 20% της κίνησης σε μηχανές αναζήτησης παγκοσμίως και αν χρειάζεστε μια δυνατή, συμβατική μηχανή αναζήτησης αντίστοιχη της Google, μπορεί να ανταποκριθεί εξαιρετικά στις απαιτήσεις σας.

 

05.Yandex. Η ρώσικη μηχανή αναζήτησης

μηχανές αναζήτησης, search engine greece

Το Yandex δημιουργήθηκε το 1997 και είναι η ρωσική απάντηση στην αμερικανική google. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή εκτός ρωσικών συνόρων, όμως αποτελεί τη νο. 1 επιλογή των Ρώσων, με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί 150 εκατ. αναζητήσεις την ημέρα. Παρέχει σχεδόν όλα όσα μπορεί ένας χρήστης να απολαύσει από την google, ενώ παρά την εθνική του ταυτότητα προσφέρει ευρείες επιλογές σε αναζητήσεις σε ξένες γλώσσες.

 

06.Ixquick. Η διακριτική αναζήτηση

μηχανές αναζήτησης, search engine greece

Όπως και το DuckDuckGo, έτσι και το Ixquick δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα προσωπικά δεδομένα. Δεν απαιτείται η χρήση Cookies, δεν συλλέγεται ιστορικό προηγούμενων αναζητήσεων. Η μόνη επιλογή που μπορεί να δώσει κανείς είναι η διαμόρφωση των προτιμήσεων ενός χρήστη, που έπειτα από 90 μέρες αδράνειας διαγράφονται μόνιμα.