Φυσικό κατάστημα VS eShop

,
Η διαφορά μεταξύ φυσικού καταστήματος και ψηφιακού

Ποιά είναι η διαφορά ενός πελάτη φυσικού καταστήματος και ενός διαδικτυακού?

Στον φυσικό κόσμο άν θέλω να αγοράσω ένα ζευγάρι παπούτσια, η απόφασή μου θα κριθεί βάση της ποιότητας, της τιμής και της εξυπηρέτησης του προσωπικού. Στο διαδίκτυο υπάρχουν 4 στάδια: βλέπω, σκέφτομαι, ενεργώ, ενδιαφέρομαι. Αυτό είναι και το μοντέλο που πρέπει να εστιάσει μία επιχείρηση για να προσελκύσει τους πελάτες του.

Παράδειγμα για το στάδιο “βλέπω”. Οι φίλοι σας στα social media έχουν ανεβάσει τα αγαπημένα τους παπούτσια, τα οποία σας αρέσουν, σας επηρεάζει.
Στο στάδιο “σκέφτομαι”, ψάχνω στο διαδίκτυο να βρώ “τα καλύτερα παπουτσια τρεξίματος”.
Αυτό θα φέρει πληθώρα αποτελεσμάτων απο άρθρα, διαφημίσεις παπούτσιων τα οποία σας βοηθούν να αποφασίσετε ποιό θα αγοράσετε δηλαδή στο στάδιο “ενεργώ”.
Τα παπουτσια θα τα ανεβάσετε στο διαδίκτυο στο στάδιο “ενδιαφέρομαι”.
Φυσικά δεν ισχύουν όλα τα στάδια για όλους τους διαδικτυακούς πελάτες, σωστά?

Ας κάνουμε μία σύγκριση του πελάτη ενός φυσικού καταστήματος τώρα και ενός διαδικτυακού:

√ Βρίσκεστε σε κατάστημα υποδημάτων, δοκιμάζετε τα παπούτσια, τα φωτογραφίζετε ενώ παράλληλα ψάχνετε στο διαδίκτυο ίσως για να τα βρείτε σε χαμηλότερη τιμή. Το πιό πιθανό είναι να τα ψωνίσετε απο το online κατάστημα, προσέγγιση που ονομάζεται και “showrooming”.

√ Ένα προτέρημα του ηλεκτρονικού καταστήματος είναι η δυνατότητα να δεί ο πελάτης τις κριτικές για κάθε προιόν. Όταν κάποιος γνωρίζει πώς αισθάνονται άλλοι πελάτες για ένα προϊόν μπορεί να παρακινηθεί να το αγοράσει και δημιουργείται μια αίσθηση αξιοπιστίας.

Λειτουργικό πλεονέκτημα που έχει ένα διαδικτυακό κατάστημα για έναν ιδιοκτήτη ή διαχειριστή είναι:

√ Με το ηλεκτρονικό εμπόριο, το κύριο κόστος αφορά τον ιστότοπό σας, τις αποστολές και τις πληρωμές στο διαδίκτυο. Επίσης, θα πληρώσετε για το όνομα του τομέα σας, αλλά συνδυαστικά όλες αυτές οι δαπάνες συνήθως είναι μικρότερες από τη λειτουργία κάποιου φυσικού καταστήματος όπου μπορείτε να πουλήσετε τα ίδια προϊόντα ή υπηρεσίες.

√ Παρέχει ταχύτερη διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς σε σχέση με ένα φυσικό κατάστημα.

√ Τα συστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου επιτρέπουν στους πελάτες να δημιουργήσουν λογαριασμούς και να διαχειριστούν τα προσωπικά τους στοιχεία, αλλά και τις πληροφορίες χρέωσης και αποστολής. Οι επιχειρήσεις μπορούν να ενσωματώσουν πολλές επιλογής πληρωμής, ακόμα και να προσαρμόσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της αγοραστικής εμπειρίας των πελατών σας στο διαδίκτυο, καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισης του αποθέματος μιας επιχείρησης.

Ηλεκτρονικό κατάστημα και προώθηση

Πως όμως γνωρίζετε πού θα επικεντρώσετε τις online ενέργειες σας?

Αν κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ online και offline καταστήματος μπορεί να χτίσετε μία πιό ισορροπημένη επιχείρηση για τους πελάτες σας.

Αν γνωρίζετε πως να μιλάτε και πού με ποιόν τρόπο , τότε αυτό ονομάζετε τμηματοποίηση κοινού.
Μπορείτε να τμηματοποιήσετε τους πελάτες με πολλούς τρόπους, πχ μέσω δημογραφικών στοιχείων, τοποθεσίας, ηλικίας, φύλλο ή βάση ενδιαφερόντων.
Στην περίπτωση της τμηματοποίησης μέσω τοποθεσίας, μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε στοχευμένες διαφημίσεις ενώ παράλληλα να κάνετε μία προσφορά για τους πελάτες και μόνο που μένουν στην γύρω περιοχή.

Συνοψίζοντας μπείτε στην θέση των πελατών σας.

Θα πρέπει να προσδιορίσετε τα διαφορετικά είδη online και offline κοινού που απευθύνεται καθώς και τον καλύτερο τρόπο αλληλεπίδρασης μαζί τους
Κατά τη μεταφορά μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι πελάτες περιηγούνται στον ιστό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να εξασφαλίσετε ότι οι προσπάθειές σας στο διαδίκτυο θα ανταμειφθούν.

 

ΠΗΓΗ: Google Digital Marketing – Βασικές Aρχές του Ψηφιακού Μάρκετινγκ της Google