Βελτιστοποίηση ηλεκτρονικού καταστήματος

κατασκευή ηλεκτρονικού καταστήματος θεσσαλονίκη

Ο κύκλος δεδομένων είναι μια αποτελεσματική διαδικασία που θα βοηθήσει την επιχείρηση να αξιοποιήσει στο έπακρο τα δεδομένα της κατά την εκτέλεση της καμπάνιας της.

Τα τέσσερα κύρια στάδια ενός κύκλου δεδομένων είναι τα ακόλουθα:

Σχεδιασμός – Ξεκινήστε προσδιορίζοντας τους στόχους της καμπάνιας
Πράξη – Στη συνέχεια, ξεκινήστε να συλλέγετε τα σχετικά δεδομένα
Έλεγχος – Μόλις τα συγκεντρώσετε, ελέγξτε τα δεδομένα σας
Δράση – Τέλος, προβείτε σε κάποια ενέργεια για να ελέγξετε την υπόθεση.

Παράδειγμα 01

Ας δούμε την περίπτωση μιας πραγματικής επιχείρησης που χρησιμοποίησε insights, για να πετύχει τους στόχους της: “Λέγομαι Maxime de Baillon. Είμαι υπεύθυνος δεδομένων και απόκτησης νέων πελατών στη ManoMano, μια τεχνολογική startup που στοχεύει να αναπτύξει την φιλοσοφία των χειροποίητων κατασκευών σε όλη την Ευρώπη.

Η ManoMano χρησιμοποιεί τη διαχείριση δεδομένων, ώστε να μπορεί να προωθεί το σωστό προϊόν στο σωστό άτομο τη σωστή στιγμή ή να του παρέχει σχετικές πληροφορίες για την κατασκευή με την οποία ασχολείται. Για την αξιοποίηση των δεδομένων, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η συλλογή, η διαχείριση τους και τέλος, η λήψη αποφάσεων βάσει αυτών.

Χρησιμοποιούμε εργαλεία συλλογής δεδομένων όπως το AdWords, το Google Analytics, δελτία καιρού και φυσικά δεδομένα που συλλέγουμε από το site μας. Μετά τη συγκέντρωση των ανεπεξέργαστων δεδομένων, περνάμε στη φάση της διαχείρισης, η οποία μας βοηθά να εντοπίσουμε ποιο project έχει τις υψηλότερες πωλήσεις και να προωθήσουμε το κατάλληλο προϊόν στο site μας. Κατά την τελευταία φάση μεταφράζουμε τα δεδομένα και με βάση αυτά λαμβάνουμε συγκεκριμένες απόφασεις όπως το τί να προτείνουμε στον πελάτη μας:

Αν αγοράσατε ένα αλυσοπρίονο, ίσως σας ενδιαφέρει ένα τροχιστικό αλυσίδας. Όλες οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται μετά από διεξοδική ανάλυση των δεδομένων, που θα πει ότι πετυχαίνουμε καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με ό,τι άλλο κυκλοφορεί στην αγορά και ότι πουλάμε στους ανθρώπους αυτό που χρειάζονται, τη στιγμή που το χρειάζονται!”

Παράδειγμα 02

Η επιχείρηση προσπαθεί να προωθήσει τη δωρεάν λήψη ενός ebook στον ιστότοπό του. Έχει αφιερώσει χρόνο συντάσσοντας ελκυστικά emails και δημοσιεύοντας ενημερώσεις στους λογαριασμούς του στα social media. Αποφασίζει να χρησιμοποιήσει δεδομένα για να διαπιστώσει εάν τα insights μπορούν να βελτιώσουν την επιτυχία των μη πληρωμένων προσπαθειών προώθησης.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τα δεδομένα:

• 75% όλων των λήψεων του ebook προήλθε μέσω των αναρτήσεών του στα social media, 15% προέρχεται από το newsletter μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 10% μέσω επισκεψιμότητας από οργανική αναζήτηση
• Οι περισσότερες λήψεις του ebook πραγματοποιούνται μεταξύ 5 μ.μ. – 7 μ.μ.
• Το 65% των λήψεων του ebook από social media αναλογεί στο Facebook, το LinkedIn συμπληρώνει το υπόλοιπο 25% ενώ άλλες πλατφόρμες παρείχαν συνολικά ένα 10%

Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, σε ποια insights θα μπορούσε να καταλήξει η επιχείρηση για να βελτιώσει την επιτυχία των προσπαθειών προώθησης στο μέλλον;
02.1 Περιορισμός των προσπαθειών προώθησης της καμπάνιας email marketing και ενίσχυση της προώθησης στα social media, ειδικά στο Facebook και στο LinkedIn
02.2 Προγραμματισμός της δημοσίευσης ελκυστικών αναρτήσεων στο Facebook μεταξύ των ωρών 5 μ.μ – 7 μ.μ.

Συμπεράσματα

Προτείνετε: Κάντε αιτιολογημένες προτάσεις για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι επιχειρηματικές πρακτικές σας βάσει όσων μάθατε από την ανάλυση των δεδομένων.
Αναλάβετε δράση: Εφαρμόστε τις προτάσεις σας και δημιουργήστε ένα πλάνο δράσης για να δοκιμάσετε τις υποθέσεις σας.
Και τέλος, εξετάστε τα αποτελέσματα: Αξιολογήστε αν οι ενέργειες σας είχαν τον επιθυμητό αντίκτυπο και σημειώστε τρόπους βελτίωσης για να πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα.